Så vigtigt er det at holde pauser fra skærmen

Kategorier Teknologi
Skærm pause

Dette indlæg er et betalt indlæg og lavet I samarbejde med den/de omtalte virksomheder og/eller deres produkter. Alle hyperlænker er derfor betalte hyperlænker.

I løbet af de seneste år er børn i højere og højere grad begyndt at anvende skærme, og det er blevet en stor del af deres hverdag. Mange børn sidder timevis foran skærme, hvor de ser tv, film, serier eller spiller spil. Børn bliver introduceret til iPads og mobiltelefoner tidligt i livet, og den hyppige brug af skærme har desværre konsekvenser for mange børns helbred. I løbet af de sidste 10 år er antallet af børn og unge mennesker der får fysioterapi steget med hele 60%, fordi de sidder bøjet med nakken bøjet ind over skærmene, og dette fører til smerter i nakke og ryg. Problemet ses hos børn helt ned til børnehavealderen.

Så vigtige er pauserne

Pauser er helt utrolig vigtige, både for børn og voksne. De mange timer foran skærmen har konsekvenser for børnenes motoriske udvikling, og i skolegården ses disse konsekvenser. Mange børn halter bagud rent motorisk, hvor de eksempelvis kan have svært ved at sparke til bolde eller gribe dem. Dette skyldes blandt andet, at frikvartererne bliver brugt til at sidde og kigge ned i telefonen, i stedet for at bevæge sig og lege med klassekammeraterne. Heldigvis er mange skoler begyndt at indlægge små aktive pauser i løbet af timerne, hvor børnene får løsnet op i kroppen og får gang i blodomløbet, som er enormt godt for kroppen. Det er vigtigt at holde pauser fra skærmkiggeriet og få gang i kroppen, så skader i ryg og nakke kan undgås.

Dette kan I gøre som forældre

Hvis du som forælder ønsker at passe godt på dit barns ryg og nakke, er det vigtigt at holde skærmpauser derhjemme også. Det er vigtigt at sende børnene udenfor og lege, og samtidig at være et godt forbillede som forældre. Gå med børnene ud i haven og leg med, i stedet for at blive indendørs med skærmene tændt. Der findes mange aktiviteter I kan lave sammen som familie, som kan sikre jer en aktiv hverdag og nogle aktive pauser. I kan for eksempel købe en basketkurv til haven, som kan give familien mange timers sjov sammen, og som samtidig kan give jer en aktiv pause fra skærmene. I weekenden kan I tage på tur i skoven eller tage en tur til stranden, hvor I kan få brugt kroppen og samtidig få en masse god kvalitetstid sammen som familie. Det er både godt for jeres sammenhold og for kroppens fysiske helbred, og den friske luft vil gøre jer godt og give jer fornyet energi.